3 asiaa, joilla pienennän hiilijalanjälkeäni

Tiesitkö, että kaikelle toiminnalle on laskettavissa hiilijalanjälki? Sen pystyy laskemaan lautasella, sähkölaskussa ja liikenteessä. Toivottavasti myös tiesit, että omalla käyttäytymisellä pystyt vaikuttamaan omaan hiilijalanjälkeen. Pystyt vähentämään merkittävästi hiilijalanjälkeä vähentämällä lihansyöntiä ja ostamalla vihreää sähköä.

Aloin ensimmäisen kerran harkitsemaan hiilijalanjäljen pienentämistä yläasteen jälkeen. Silloin en tiennyt, että mistä minun kannattaisi aloittaa, koska luulin sen olevan suuri urakka. Tosiasiassa hiilijalanjäljen pienentäminen oli helppoa, kun aloin etsimään vaihtoehtoja sellaisille asioille, jotka on tuntunut ”normaalilta”.

Liikkkuminen

Minulla oli vielä 15-vuotiaana unelma ostaa oma auto, mutta täytettyäni 18-vuotta aloin miettimään, että onko minun järkevä ostaa sellaista, kun minun matkat ovat alle 50 kilometriä päivässä. Päädyin ostamaan sähköpyörän auton sijaan. Sähköpyörä on ympäristöystävällisyyden lisäksi myös edullinen valinta, koska en joudu maksamaan polttoaineita, vakuutuksia tai parkkimaksuja. Jos ostat sähköpyörän 3000€, tulet huomaamaan varmasti jo parissa kuukaudessa, että miten paljon säästöä tulee verrattuna autoiluun.

Yritän jatkossa matkustaa pidemmät matkat junalla, koska se on maailman yksi ympäristöystävällisimmistä kulkuneuvoista. Lentokoneella menisin vain pakolliset matkat, joihin en pääse junalla tai laivalla. Onneksi minun ei tule lennettyä lentokoneella kovin useasti.

Ruokailu

Ennen minulle oli ihan sama, että mihin menin syömään. Nykyään haluan tietää kaiken yrityksestä, johon olen menossa syömään. Haluan tietää ruoan alkuperän ja miten se on valmistettu – tärkeää on myös, että yritys on mukana taistelemassa ilmastonmuutosta vastaan. Olen yrittänyt vähentää syömistä ulkona, koska kotona tehty ruoka on varmasti ympäristöystävällisempää. Yleisin paikka, josta haen ruokaa on Hesburger, koska se on lähellä ja sieltä on helppo hakea ruokaa. Hesburgerista valitsen aina hiilijalanjälki hyvitetyn ruoan, esimerkiksi soijatortillan.

Peruskoulussa minut varmaan tunnettiin ”suomalaisena lihansyöjänä”, mutta nykyään yritän lisätä ruokaan mahdollisimman paljon kasviksia. En vielä pysty kokonaan luopumaan lihasta, mutta hiljaa hyvää tulee…

Tavaroiden ja ruokien ostaminen

Nykyään selvitän, että saanko saman tuotteen ostettua ympäristöystävällisemmin. Esimerkiksi Swappielta saa toimivia iPhoneja käytettynä ja Matsmartilta ruokaa, joka olisi muuten päätynyt hävikkiin.

Usein joudun ostamaan tuotteet kaupasta, koska kaikkea ei internetistä ympäristöystävällisesti saa. Ruoan tuotanto kuormittaa ympäristöä paljon, mutta valitsemalla oikeita ruoka-aineita pystyt kuormittaa huomattavasti vähemmän ympäristöä. Muista nämä asiat, kun mietit miten kuormittaa vähemmän ympäristöä ruokaostoksissa: kasvikset, sesonginmukainen syöminen ja alhainen lihapitoisuus.

Olen huomannut, että minun ostoskorista löytyy nykyään enemmän marjoja ja kasviksia, kuin lihaa. Mielestäni on hienoa, että nykyään lihapitoisuutta pystytään pienentämään ja ruoka maistuu silti samalta. Yritän kiinnittää huomiota jatkossakin siihen, että otan mahdollisimman paljon sesonginmukaista syötävää, koska se on suuri ekoteko.

Millä asioilla sinä pienennät omaa hiilijalanjälkeä?
Share