Näin ilmastonmuutos vaikuttaa talouteen

Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan koko Maan talouteen tavalla tai toisella. Ihmisten tehtävä on nyt varautua mahdollisiin taloudellisiin vaikutuksiin ajoissa, jotta suurimmilta katastrofeista vältyttäisiin tulevaisuudessa.

Hirmumyrskyt

Ilmastonmuutoksen seurauksena luonnonkatastrofit ovat yhä yleisempiä ja voimakkaampia. Valitettavasti vuosi vuodelta joudumme maksamaan enemmän luonnonkatastrofien aiheuttamista vahigoista. Tutkijoiden mukaan jos valtameren pintalämpötila jatkaa nousua, hurrikaanit yleistyvät. Esimerkiksi hurrikaani Harveyn kustannuksiksi arvioitiin 125 miljardia euroa ja tutkijat odottavat, että tulevaisuudessa myrskyjen hinnat nousevat reippaasti.

Tulvat

Ilmastomuutoksen uskotaan aiheuttavan lähitulevaisuudessa Yhdysvalloissa suuria tulvia tai kuivuuksia. Maanviljelyteollisuus ympäri maailmaa on valtavaa, sillä ihmisten täytyy syödä. Jos satojen vuosien ajan viljelyyn käytetystä maasta tulee ”kuollutta” ilmastomuutoksen takia, koko Maan talous tulee kärsimään.
Maapallon lämpenemisen takia pohjoisen ja etelän napojen jäät sulavat. Tämä aiheuttaa merenpinnan nousua, mikä vaikuttaa paikkoihin, jotka ovat tällä hetkellä suunnilleen merenpinnan korkeudella. Merenpinta nousee kuitenkin hitaasti, joten tämä ei ole välitön vaara sisämaan asukkaille.

Lämpötilojen noustessa ilmassa on enemmän kosteutta, mikä johtaa lämpimämpää ilmakehää. Tämä tarkoittaa, että sateessa voi esiintyä voimakasta ”sadevirtaa”, joka voi aiheuttaa suuria tulvia. Tulvat saattavat vaikuttaa omaisuuteen, viljelyyn ja melkein kaikkiin talouden aloihin tavalla tai toisella.

Mitä vähemmän viljelyä on, sitä vähemmän on ruokatarjontaa ja tämän seurauksena ruoan hinta nousee merkittävästi koko maailmassa.

Maastopalot

Maailman suurimpiin lukeutuva vakuutusyritys Munich Re syytti ilmastonmuutosta 24 miljardin dollarin tappioista Kalifornian metsäpaloissa. Suurin osa maailman vakuutusyhtiöistä on kertonut, että heidän on korotettava vakuutusmaksuja kattamaan kustannusten nousu äärimmäisten sääolosuhteiden takia. Täytyy muistaa, että kaikki metsäpalot eivät ole ilmastomuutoksen syytä.

Maahanmuutto ja turvallisuus

Tulevaisuudessa saatamme nähdä joukkomuuttoja ympäri maapalloa. Jos hirmumyrskyt jatkavat pahenemistaan, viljelysmaat muuttuvat ”kuolleiksi vvyöhykkeiksi” ja rannikot muuttuvat asumiskelvottomaksi merenpinnan nousun takia, ihmisten on muutettava. YK:n mukaan ihmisiä on muuttanut sääolosuhteiden takia jo 22,5 miljoonaa ja jotkut tutkijat ennustavat, että vuoteen 2050 mennessä tämä luku voi saavuttaa 700-800 miljoonaa ihmistä.

Suuret joukkomuutot saattavat johtaa kansalaislevottomuuksiin ja aiheuttaa sotilaallisia konflikteja.

Share