Pitäisikö kuluttaminen saada meidät tuntemaan huonoa omatuntoa?

Tietoisena kuluttajana yritän olla tietoinen. Joka tarkoittaa, että olen tietoinen siitä, mitä ostan ja tarvitsenko sitä todella. Myös usein mielessäni käy, että löytäisinkö vastaavan tuotteen käytettynä.

Olen tietoinen, mutta en täydellinen. En aina noudata asioita, joita olen asettanut itselleni tavoitteeksi. Ajan, kustannusten tai käytännöllisyyden takia. Ja useimmiten tämä saa minut tuntemaan syyllisyyttä, koska olen aiheuttanut huonoa vaikutusta ympäristöön ja epäonnistunut tietoisena kuluttajana.

Onko poikkeukset sallittuja?

Mutta koska kukaan ei voi olla täydellinen – pitäisikö tämän saada meidät tuntemaan syyllisyyttä? Ehdottomasti, jos tätä tapahtuu liian usein. Mutta ei, ellei tämä toistu jatkuvasti. Tietoisuutta on pidettävä yllä ja jos poikkean tästä liian usein, en todennäköisesti ole tietoinen kuluttaja.
Muistakaa, että ei saa olla liian ankara itselle. Välillä on ihan okei nauttia elämästä. Ilmastoaktivistin ei pidä luopua esim. kokonaan matkustamisesta, vaikka ilmastonmuutoksen kieltäjät väittäisivät niin.

On parempi tehdä jotain ilmaston puolesta, kuin olla tekemättä mitään. Kun valitat, mieti hetki, että mitä sinä olet tehnyt ympäristön eteen?  Minä olen tehnyt työtä ympäristön puolesta jo pitkään ja työni tulee vielä jatkumaan. Tulen vähentämään hiilijalanjälkeäni entisestään ja hyvittämään aiheuttamiani päästöjä.

Viime viikolla minä tein poikkeuksen omiin tavoitteisiin – nimittäin ostin iPhone 11 Pro Maxin uutena, enkä käytettynä. Kerroin tästä Snapchatista seuraajilleni ja siitä aiheutui kunnon draama. Ymmärrän, että minkä takia tämä draama alkoi, koska monien mielestä näytin huonoa esimerkkiä muille, kun en ostanut käytettynä puhelinta. Ajattelin hommata nyt sellaisen puhelimen, jolla pärjään pitkään ja edellisen puhelimen myin käytettynä tutulle.

Kadunko? 

En kadu. Älypuhelin on minulle työväline, jolla suunnittelen sisältöä sosiaaliseen mediaan. Mielestäni on typerää arvioida kenenkään elämäntapaa jos silloin tällöin tekee toisin.

Kukaan ei ole täydellinen,
en edes minä.

Jätä vastaus

Sähköposti osoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *