Vesi on välttämätöntä kaikelle elämälle

Makean veden tilan huonontuminen on uhkaava kriisi, johon meidän kaikkien on vastattava voimakkaiden ja tehokkaiden toimien avulla. Suosittelen sinulle, että ryhdyt ottamaan käyttöön erilaisia ympäristöystävällisiä vesikäytäntöjä tulevien sukupolvien suojelemiseksi. Tällä hetkellä Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-idässä on kova pula makeasta vedestä.

Vain 3% Maan vedestä on makeaa vettä, joten meidän täytyy suojella tätä ”harvinaista” luonnonvaraa. Vesi on välttämätöntä kaikelle elämälle. Lisäksi vedenkulutus vie suuren määrän energiaa. Esimerkiksi Kaliforniassa vedenkulutus kuluttaa 19% osavaltion sähköstä.

Suomessa makean veden tilanne on kohtalainen, mutta tulevaisuus vaikuttaa huolestuttavalta. Vain 30% järvipinta-alasta on ekologiselta tilaltaan erinomaisia Suomessa. Mitä enemmän ihmisiä sijaitsee pohjavesi -alueilla, sitä huonommassa kunnossa alue on. Pohjavesien pahimmat uhkat ovat: vesistöihin päätyvät torjunta-aineet, pilaantuneet maa-alueet, öljytuotteiden varastointi, talviteiden kunnossapito, teollisuusalueet sekä kotieläintalous.

Lähteet: Ekompielama.fi ja Ymparisto.fi

Aseta itsellesi tavoitteita vedenkulutuksen vähentämiseksi

  • Osta vettä säästäviä tuotteita
  • Korjaa vuodot nopeasti! Arvioiden mukaan vuodot tuhlaavat 13,7% kotitalouksien vedestä.
  • Joka kerta kun kytket vesihanan päälle, käytä alinta tarvittavaa painetta. Pidä vesi päällä vain, kun sitä tarvitaan.
  • Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä tai astioita.
  • Laske veden lämpötilaa.
  • Houkuttele perheesi mukaan vedenkulutuksen vähentämiseksi! Jos sinulla on lapsia, voit tehdä lappuja ja kiinnittää niitä esimerkiksi suihkun viereen, jossa muistutat, että suihkua ei saa käyttää täydellä paineella.
  • Täytä suuri pullo vedellä ja laita se jääkaappiin kylmenemään. Vettä valuu suuria määriä hukkaan odottaessa, että hanavesi viilenee. Vedestä tulee jääkaapissa huomattavasti kylmempää ja raikkaampaa.

Minun tavoite vedenkulutuksen vähentämisessä

Jos totta puhutaan, minulla on ollut vaikeuksia vedenkulutuksen vähentämisessä. Olen ennen ajatellut, että ”veden loppuminen” on vain huuhaata, mutta nyt seurattuani hetken tilastoja, silmäni on avautunut ja haluan tehdä muutoksen asialle.

Aion tänään asettaa itselleni veden vähentämistavoitteeksi 15% ja lokakuussa muuttaa tavoitteeksi 20%. Ennen kävin suihkussa kaksi kertaa päivässä, mutta nykyään käyn vain aamuisin. Minulla on tällä hetkellä lyhyet hiukset, joten pesemiseen riittää vain vesi.

Aion myös ostaa kulhoja, koska minä ajattelin alkaa pesemään hedelmiä ja käsiä niissä, jotta minun ei tarvitsisi käyttää jatkuvasti juoksevaa vettä. Alkaisin käyttämään desifiointiaineita, joita voin käyttää silloin, kun käsien peseminen saippualla ei ole pakollista. Vaihtaisin kulhojen vedet kerran vuorokauden aikana.

Minulle on ollut tuttua puuhaa laittaa vesi jääkaappiin kylmenemään, eli tämän asian kanssa minulle ei tule vaikeuksia. Suurin vaikeus tulee olemaan varmasti ”alhainen veden lämpötila”, koska olen tottunut käymään suihkussa kuumassa vedessä. Myös vettä säästävien tuotteiden löytäminen saattaa aiheuttaa alussa hankaluuksia.

En ota paniikkia näiden muutosten kanssa, vaan pyrin ajan kanssa hallitsemaan näitä asioita, jotta tulevaisuudesa saisin hyviä tuloksia vesijalanjäljen pienentämisessä.

Loppuuko makea vesi?

Makean veden tarve kasvaa päivä päivältä ilmastomuutoksen takia. Veden kysynnän ennustetaan kasvavan maailmanlaajuisesti 55% vuoteen 2050 mennessä. Eniten vettä tarvitsee maatalous, jonka osuus maailman makean veden käytöstä on 70%. Nasan tekemien tutkimuksien mukaan tällä hetkellä makeanveden lähteitä tyhjennetään nopeammin, kuin ne täyttyvät.

Nasan vesitutkija Jay Femiglietti on varoittanut, että makea vesi tulee loppumaan maailmasta, sillä ei ole olemassa ääretöntä vedenjakelua.

Lisääntyvä vesipula ympäri maailmaa johtavat lopulta sotaan. Syyriassa koettiin vuosina 2007-2010 yksi historian pahimmista kuivuuksista, joiden seurauksena maaseutuyhteisöt tuhoutuivat ja satoja tuhansia ihmisiä siirretiin Syyrian kaupunkeihin, joissa ne syrjäytyivät. Onko tämä syy Syyrian sisällissotaan?

Voisiko sadevesien keruu olla ratkaisu tilanteeseen? Tämä on vanha, yksinkertainen ja halpa ratkaisu. Esimerkiksi Melbournen suurin sadeveden keräystankki voi varastoida neljä miljoonaa litraa osittain käsiteltyä vettä. Jopa Manchesterissa, Englannissa, missä sataa keskimäärin 12 päivää kuukaudessa pyritään keräämään sadevettä. Sadevettä voidaan käyttää suihkussa ja vessojen huuhteluun.

Makea vesi ei lopu hetkessä, mutta siitä tullaan taistelemaan. Tämän takia jokainen meistä voisi miettiä, että kannattaako veden tuhlaaminen turhaan.

Share